Pas på din nye asfalt

Selv om mange af os nyder en varm sommer, er den hård ved asfalten

Asfalten bliver blød

Asfalten bliver blød

'Ifølge områdechef i Vejdirektoratet Søren Andersen er asfalten som udgangspunkt et blødt materiale, som så stivner, når den bliver kølet. Men med de høje temperaturer, vi har i øjeblikket (sommeren 2018), så kan asfalten bevæge sig tilbage til noget, der minder om den form, det havde, da det blev lagt.

Når det bliver så varmt, også fordi den er sort, så tiltrækker den varmen fra solen endnu mere, og så kan man opleve, at den bliver blød'

Interview bragt på DR Nyheder - Nordjylland

Hvordan du passer på din asfalt

Det tager op til et år før asfalten er gennemhærdet. Det betyder naturligvis ikke at man ikke kan bruge sin vej eller parkeringsplads, men der er visse forholdsregler man bør tage:

  • Vridmærker - de fleste biler er udstyret med servostyring hvilket betyder at man sagtens kan dreje selv om man holder stille. Hvis man gør det på den nye eller sommervarme asfalt vil gummidækkene tage fat i overfladen på asfalten og vride den som man kan se på billedet i toppen af siden. For at undgå det kan man sørge for at strø sand på asfalten, især når den er helt ny eller når det er varmt. Det forhindrer dækkene i at gribe fat i overfladen.

  • Trykmærker - der skal ikke meget til at lave trykmærker i den varme overflade. Det kan komme fra tunge vogne eller andet med faste hjul. Undgå at lade tunge ting stå på asfalten inden den er gennemhærdet og især på meget varme dage.Trykmærker kan endda komme fra cyklernes støtteben. Sørg for at der er en fod på støttebenet, det fordeler trykket bedre.
Asfaltreparation

Asfaltreparation

Asfaltreparation
FØR
Efter